Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
20.10.2021.

ZAGREB – središte europske i svjetske pedijatrije “10. Europaedriatrics Congress”

Zagreb je po prvi puta ugostio središnji kongres krovne udruge europskih pedijatara s više od 1500 sudionika koji su u čak 5 dvorana tijekom 3 dana rada kongresa održali gotovo 200 predavanja

U organizaciji krovne udruge pedijatara Europe – European Paediatric Association (EPA) u Zagrebu je održan 10. Europaedriatrics Congress.  Naša zemlja i Hrvatsko pedijatrijsko društvo Hrvatskog liječničkog zbora tako su po prvi puta ugostili ovako značajan  svjetski skup pedijatara, koji je u hibridnom izdanju održan od 7. do 9. 10.2021. godine. Prvi je to europski pedijatrijski kongres koji je od početka pandemije realiziran uživo  s više od 800 fizički nazočnih sudionika.

Bila je to prilika je  da lokalni pedijatri razmijene znanja i iskustva sa svjetskim stručnjacima , sve za boljitak hrvatske pedijatrije.

Gotovo 200 predavača iz Irske, Velike Britanije, Portugala, Italije , Turske, Rumunjske, Ukrajine, Rusije, Indije,  SAD-a i Hrvatske prezentiralo je  svoje radove iz 18 subspecijalističkih područja pedijatrije.

Na kongresu su predstavljene najnovije znanstvene spoznaje iz raznih područja pedijatrije i suradnih pedijatrijskih struka. Teme njihovih izlaganja obuhvatile su liječenje i prevenciju akutnih i kroničnih bolesti kao što su dijabetes, pretilost te prevencija alergija kod djece od najranije dobi. Uz redovne znanstvene teme obuhvaćene su i one najaktualnije poput pitanja mentalnog zdravlja i cijepljenja te komplesne tematike vezane uz COVID-19 pandemiju.