Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
19.12.2023.

Svečano obilježeni Dan i 106. obljetnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća, koja se održala u ponedjeljak 18. prosinca 2023. godine u dvorani Miroslav Čačković, obilježeni su Dan i 106. obljetnica Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sjednicu je otvorio je dekan prof. dr. sc. Slavko Orešković, koji je u svojem govoru istaknuo da je „Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najveća i najznačajnija znanstveno-obrazovna ustanova u hrvatskom visokoškolskom sustavu te ključna institucija za cjelokupni zdravstveni sustav i razvoj biomedicinskih znanosti. Naš fakultet najodgovorniji je za medicinsku povijest, sadašnjost i budućnost hrvatske medicine, a krase ga humanost i znanstvena istina.“

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Slavko Orešković

Dekan se dotaknuo izazova iz bliske nam prošlosti poput epidemije virusa COVID-19 i zagrebačkog potresa, koji je uvelike utjecao na napore svih dionika fakultetske djelatnosti, od njegovih studenata, nastavnika, uprave i djelatnika, kao i suradnika. Posebno se osvrnuo na tekuću obnovu potresom oštećenih zgrada i četiri aktivna gradilišta, kao i na rokove završetka radova koji se planiraju do početka sljedeće akademske godine. Predstavio je i strateške projekte poput Biomedicinskog istraživačkog centar (BIMIS), koji je upravo dobio građevinsku dozvolu za svoj infrastrukturni dio, Studentske poliklinike (STUP), koja će biti centralno mjesto zdravstvene zaštite za 70.000 studenata Sveučilišta u Zagrebu, te projekt Centra za simulacije u medicini.

Pozdrave okupljenima uputili su rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, gospodin Ivica Šušak, izaslanik predsjednika Vlade Republike hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, gospodin Tomislav Dulibić te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica prim. mr. sc. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Rektor Sveučilišta u Zagrbu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić

Kao i svake godine dodijeljene su nagrade Fakulteta. Nagradom “Medicina” – u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude, a u čast i slavu Medicine, Čovjeka i Humanosti – za koju je obrazloženje dao akademik Marko Pećina, nagrađena je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Hrvatska vatrogasna zajednica - dobitnici nagrade "Medicina"

Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je Povjerenstvu za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Prorektor prof. dr. sc. Boris Brkljačić primio je nagradu u ime Povjerenstva za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

Posebna nagrada za značajan doprinos ugledu Fakulteta pripala je Povjerenstvu za razredbeni postupak.

Prof. dr. sc. Jasna Lovrić, predsjednica Povjerenstva za razredbeni postupak Fakulteta

Dekanovom nagradom za produktivnost tijekom pohađanja sveučilišnog poslijediplomskog doktorskog studija nagrađeni su dr. sc.  Jan Homolak, dr. sc. Valentina Hribljan, dr. sc. Mislav Mikuš, dr. sc. Marko Tarle, dr. sc. Dorja Vočanec i dr. sc. Klara Zubčić.

Nagradu za dugogodišnji predani rad i izniman doprinos u podizanju ugleda Fakulteta primio je Damir Panić, gospodarstveni tajnik.

Damir Panić, gospodarstveni tajnik Fakulteta

Svečanu sjednicu svojim je nastupom uzveličao pjevački zbor studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lege artis.