Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
21.03.2022.

Preminula vukovarska heroina dr. Vesna Bosanac

U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar nakon duge i teške bolesti jutros je u 73. godini života preminula dr. Vesna Bosanac, vukovarska ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice, heroina Domovinskoga rata, javlja Hrvatski radio Vukovar.

Rođena je 9. ožujka 1949. godine u Subotici. Nakon preseljenja, u Vukovaru završava osnovnu školu, a u Zagrebu Medicinski fakultet, postaje pedijatricom te se ponovno vraća u Vukovar.

U vrijeme napada na Vukovar u Domovinskom ratu u najtežim ratnim trenucima grada postala je simbolom junaštva, građanske hrabrosti i humanosti.

2002. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata dodijelila je dr. Vesni Bosanac i Općoj bolnici Vukovar Veliku zlatnu plaketu 16. siječnja 2021. za sve što su učinili za dobrobit Hrvatske.

2011.g. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodijelio joj je nagradu “Medicina”. Kao suradnica u izvedbi nastave interkatedarskog predmeta “Zdravlje u zajednici” značajno je doprinijela uspostavljanju provedbe terenske prakse u Vukovarsko-srijemskoj županiji te je u vukovarskoj bolnici s najbližim suradnicima dočekala, poučavala i dijelila iskustva brojnim generacijama studenata našeg Fakulteta.

Hvala joj za sve!

Počivala u miru.

Foto: Vlado Kos/Cropix