Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
02.12.2022.

Premijera restauriranih kopija filmova “Birtija” i “Jedan dan u turopoljskoj zadruzi” snimljenih u ŠNZ “Andrija Štampar” – 12.12. u 19 sati (Tuškanac)

Pozivamo vas na premijeru restauriranih kopija filmova Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ pod Birtijai Jedan dan u turopoljskoj zadruzi koja će se održati 12.12.2022. godine u 19:00 sati u kino dvorani Tuškanac, koja je ujedno projekcijska dvorana u kojoj će se filmovi prikazati.  Filmove je restaurirala Hrvatska Kinoteka Hrvatskog državnog arhiva u sklopu programa Restauracije: Dragulji hrvatske baštine.

Film Birtija snimljen 1929. godine govori o problemu alkoholizma u slavonskom selu i uspješan je primjer upotrebe igranog filma u obrazovne svrhe. Drugi restaurirani film Jedan dan u turopoljskoj zadruzi snimljen 1933. najpoznatiji je film Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i jedan od najboljih hrvatskih dokumentaraca uopće. Oba filma pripadaju nijemoj filmskoj baštini ŠNZ-a stoga će projekciju pratiti Vitomir Ivanjek na klaviru.

Ulaz je besplatan.

Više o programu pogledajte na http://kinotuskanac.hr/cycle/restauracije-dragulji-hrvatske-filmske-bastine i https://www.facebook.com/events/678673220524586?ref=newsfeed

Vidimo se na premijeri!