Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
15.03.2021.

[ONLINE KONFERENCIJA] Debljina 2021 – utjecaj društvenih zbivanja na porast debljine

Na 5. konferenciji Hrvatski dan debljine pod nazivom “UTJECAJ DRUŠTVENIH ZBIVANJA NA PORAST DEBLJINE” govorit će se o različitim uzrocima nastanka ali i porasta debljine. Debljina je praktički “skrivena” bolest, zbog čega su bolesnici često uvjereni da nije riječ o bolesti koju treba liječiti, osim ako se ne pojave komplikacije, koje se razvijaju polako, postupno i “tiho”.

Europska strategija za prevenciju i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti identificirala je prekomjernu tjelesnu masu a naročito debljinu, kao jedan od sedam rizičnih čimbenika, od kojih su četiri bihevioralna (tjelesna neaktivnost, nepravilna prehrana, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola), a tri biomedicinska rizika (prekomjerna tjelesna masa, povišeni krvni tlak i dislipidemija).

Razvijeno i stabilno društvo najbolje se ogleda u društvenoj stratifikaciji. Ukoliko u toj stratifikaciji dođe do značajnijih poremećaja kao što je (zadnja godina) Covid 19, socijalna diskriminacija, prirodne nepogode o čemu ćemo iznijeti nekoliko bitnih činjenica, onda ti poremećaji direktno utječu na rješavanje problema prekomjerne težine/debljine. U okviru tih poremećaja bit ćemo fokusirani na tri elementa: utjecaj društva na zdravlje, utjecaj društva na zdravu i izbalansiranu prehranu i utjecaj društva na percepciju i važnost svakodnevnog prakticiranja nekog oblika tjelovježbe.

Znači, dovesti svoj mentalni sklop na ispravan odgovor na sve “nedaće” i dalje se suočiti sa izborom “PREDATI SE DA OVISNOST O HRANI ILI NEČEM DRUGOM UPRAVLJA MOJIM ZDRAVLJEM ILI DA JA IZABEREM KVALITETAN ŽIVOT”.

Prijavite se na konferenciju i saznajte kako stati na kraj debljini

5. Konferencija Hrvatski dan debljine – Program

Sonja Njunjić
Predsjednica udruge za prevenciju prekomjerne težine