Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
03.10.2017.

Na temelju članka 13. i članka 133. Statuta Sveučilišta u Zagrebu Medicinskog fakulteta i članka 21. Pravilnika Škole narodnog zdravlja .,Andrija Štampar”, dekan Fakulteta donosi sljedeću Odluku o objavi internog natječaja za izbor ravnatelja Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”.

Zagreb, 3. listopada 2017. – 90. obljetnica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ (Škola) proslavljena je stručno znanstvenim skupom „Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike“ kako bi se znanstveno i stručno utemeljenim dijalogom vodećih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka potaknulo kreiranje budućih rješenja za poboljšanje hrvatskog zdravstvenog sustava, a na skupu je sudjelovao osobno i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

Plenković je čestitao obljetnicu djelatnicima Škole podsjetivši na dugu povijest i tradiciju javnog zdravstva u Hrvatskoj, prožetu uspjehom u suzbijanju bolesti i promicanju zdravlja.

Osnivač škole Andrija Štampar bio je humanist i vizionar koji je postavio visoke ciljeve u narodnom zdravlju, uz temeljni koncept da liječnik treba tražiti pacijenta, a ne obratno. Uveo je koncept zdravstvenog osiguranja temeljen na solidarnosti i zdravstvenoj zaštiti dostupnoj svima.

“Hrvatsko zdravstvo danas nudi široki raspon usluga, a zdravstvena statistika pokazuje da u mnogome imamo rezultate kao u visokim razvijenim zemljama”, rekao je Plenković navevši primjere uspješnog transplantacijskog programa i uvođenje projekta e-recepta.

“Kvaliteta i dostupnost zdravstvene usluge na zavidnoj je razini, a u uvjetima brzih demografskih promjena i starenja stanovništva cilj je osigurati jednaku dostupnost zdravstva i kvalitetu za sve građane, osobito u ruralnim područjima”, istaknuo je Plenković. V.d. ravnateljica škole prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak rekla je kako je sve počelo prije 90 godina vizijom čovjeka čija je misija bila promicati zdravlje nacije svim sredstvima. Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” danas je dio europske i svjetske mreže javnozdravstvenih obrazovnih i istraživačkih ustanova, te aktivno surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Nekadašnji ciljevi sanitacije i borbe protiv zaraznih bolesti, malarije i tuberkuloze danas su zamijenjeni novim izazovima kao što su kardiovaskularne bolesti, razni oblici ovisnosti i mentalno zdravlje. Danas je zadaća Škole prenijeti nove spoznaje novim kanalima i suvremenim tehnologijama, stvarajući javnozdravstvenu politiku utemeljenu na znanosti i znanstvenim dokazima. Glavni cilj našeg budućeg djelovanja je promovirati senzibilitet i intenzivnije uključivanje studenata i mladih zdravstvenih profesionalaca u javnozdravstvenu djelatnost kako bi se osiguralo buduće bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava u cjelini.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr. Marijan Klarica prezentirao je ulogu Medicinskog fakulteta kao obrazovne, znanstvene i stručne ustanove u Republici Hrvatskoj koja ove godine u prosincu obilježava 100. godišnjicu postojanja.

Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ osnovana je 4. rujna 1926. godine u Zagrebu kao zajednička ustanova Higijenskog zavoda i Škole narodnog zdravlja u Zagrebu, a 1927. Higijenski zavod se seli u „bijelu“, a Škola narodnog zdravlja u „žutu“ zgradu na Zelenom brijegu iznad Zvijezde i tako je nastala danas poznata Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Od svog osnutka pa sve do 1947. godine Škola je prolazila kroz različite faze, a 1947. godine uredbom Vlade Hrvatske ulazi u sastav Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tako je nastalo partnerstvo primjer uspješnog povezivanja kliničkih i bazičnih medicinskih znanosti s javnim zdravstvom.

Glavna okosnica skupa bila je panel diskusija na temu Izazovi i mogućnosti sustava zdravstva Republike Hrvatske, na kojoj su o brojnim aktualnim temama iz javno zdravstvenog sustava raspravljali:

prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

dr.sc. Ines Strenja-Linić, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku

prof. dr. sc. Boris Brkljačić Krznarić, prvi dopredsjednik Hrvatskog liječničkog zbora

dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore

doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović