Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
24.07.2020.

[MEF.HR] Izašao novi broj “Pandemija COVID-19 i zemljotres”

Poštovane kolegice i kolege, drage čitateljice i čitatelji,

završne riječi uredničkog kutka prosinačkog broja, napisane tada u duhu optimizma blag­danskog okruženja, sa željama za još jednu uspješnu godinu do čitanja ovoga srpanjskog broja, nakon svega što smo proživjeli i sa čime se suočavamo već mjesecima, djeluju kao us­pomena na neka dobra, stara vremena.

Temu ovog broja nismo mogli birati, zadesile su nas dvije velike nesreće, najveća zdravstvena kriza 21. stoljeća, pandemija COVID-19 i potres. Prilagodba nastave na daljinu bila je očekivana s obzirom na širenje pandemije, ali kako jedna nesreća nikad ne dolazi sama, potres koji nas je zadesio 22. ožujka 2020. g., oštetio je većinu zgrada Medicinskog fakulteta te dodatno otežao rad i funkcioniranje svih djelatnosti Fakulteta. U tematskom dijelu ovog broja donosimo pregled svih oštećenja zgrada uzrokovanih potresom te plan sanacije oštećenih objekata Medicinskog fakulteta. Uz prikazana oštećenja objekata našeg Fakulteta i nastavnih baza, nažalost, postoje i znatna oštećenja domova dijela naših djelatnika.

O prilagodbi novonastaloj situaciji te načinu komuniciranja s djelatnicima i studentima, de­taljan prikaz pružio je naš dekan prof. dr. sc. Klarica. I zbog pandemije, a pogotovo nakon potresa, bila je potrebna reorganizacija rada tijela uprave Medicinskog fakulteta, koja je promptno i vrlo uspješno provedena. Od 16. ožujka 2020. morali smo kompletnu nastavu prenijeti u on-line okruženje. Zahvaljujući Uredu za e-učenje, koji na Fakultetu postoji niz go­dina, te činjenici da je većina nastavnika bila otprije uključena u rad sustava LMS-a, prelazak na nastavu u virtualnom okruženju omogućen je u vrlo kratkom roku. Prikazom organizacije nastave na daljinu u vrijeme pandemije, voditelja Ureda za e-učenje, prof. dr. sc. Žiška, moći ćete steći uvid u enorman pothvat koji je taj Ured postigao, uz potporu naše Informatičke službe. Uz osvrte fakultetskih katedara na organizaciju nastave i znanstvenog rada u razdoblju pandemije i nakon potresa u Zagrebu, imat ćete priliku pročitati osobna iskustva naših djelat­nika, kliničara koji su bili na klinici uz pacijente u trenutcima potresa, iskustva nastavnika u vezi s prilagodbom na e-učenje, iskustva voditelja znanstvenih projekata i utjecaja otežavajućih okolnosti na vođenje projekata te osvrt CroMSIC-ovih studentskih odbora na probleme uzro­kovane pandemijom.

Tea Vukušić Rukavina

Mef.hr – Srpanj 2020