Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
16.12.2019.

[MEF.HR] Izašao novi broj – 350. obljetnica Sveučilišta u Zagrebu

Poštovane kolegice i kolege, drage čitateljice i čitatelji,

velikom brzinom proletjelo je vrijeme od srpanjskog izdanja mef.hr-a do pripreme i tiska našeg svečanog prosinačkog broja koji je pred Vama. Ovim brojem, koji izlazi u doba, sad već globalno prepoznatog čarobnog zagrebačkog adventa i predstojećih božićnih blagdana, svečano obilježavamo 350. obljetnicu Sveučilišta u Zagrebu.

U tematskom dijelu broja donosimo povijesni pregled Sveučilišta u Zagrebu, od njegova osnutka i kratkog prikaza djelovanja kroz dugi niz godina do brojnih aktivnosti kojima je svečano obilježena 350. godina postojanja. U povijesnoj reminiscenciji odali smo priznanje našim profesorima i dekanima koji su obnašali uloge rektora Sveučilišta u Zagrebu, a aktualnu ulogu i važnost Medicinskog fakulteta, najveće, najsloženije, te obrazovno i stručno-znanstveno najjače sastavnice Sveučilišta, opisao je dekan prof. dr. Marijan Klarica. Navodi iz dekanove uvodne riječi o znanstvenoj produkciji Medicinskog fakulteta dodatno su potkrijepljeni prikazom znanstvenih projekata koje su provode na našem Fakultetu u posljednje četiri godine te prikazom visokocitiranih radova s adresom s Medicinskog fakulteta.

Velik broj znanstvenika i nastavnika našeg Fakulteta zastupljen je u brojnim sveučilišnim tijelima i povjerenstvima, a ponosni smo da je „naš“ prof. dr. Miloš Judaš prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju. Aktivnim djelovanjem naših predstavnika u sveučilišnim tijelima u svakodnevnom radu dajemo doprinos djelovanju i produktivnosti Sveučilišta u Zagrebu. Nadam se da će Vam biti zanimljiv tekst koji uspoređuje trenutačnu poziciju Sveučilišta u Zagrebu na raznim svjetskim rang listama sveučilišta temeljem kritičkog osvrta na kriterije vrednovanja pojedinih rang-lista omogućujući istodobno uvid u usporedbu kvalitete našeg sveučilišta s drugim sveučilištima u međunarodnim i hrvatskim okvirima. Možemo biti ponosni na rezultate koje imamo u našem mikrookruženju, zadovoljni s pozicijama na svjetskim rang-listama, ali kompetitivnost i ambicioznost većinu nas zasigurno usmjerava da djelujemo i razvijamo naš Fakultet, a time i Sveučilište u Zagrebu prema istome cilju – postizanju što veće konkurentnosti.

Doc. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina
Glavna urednica Mef.hr

Mef.hr – Prosinac 2019