Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
17.05.2018.

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo i osmi Dječji filmski kamp

Zagreb, 18. – 21. svibnja 2018.

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza, u Zagrebu se 21. svibnja 2018.  godine, u dvanaest sati, u dvorani A ŠNZ, održava dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, a od 18. do 21. svibnja 2018. godine i osmi Dječji filmski kamp.

Prvi je takav susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, a u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču,  Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu, povremeno i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Osnovna škola Rudeš iz Zagreba, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na susretima Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Na dvanaestom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, u ponedjeljak, 21.  svibnja, bit će prikazan ovogodišnji odabir dječjih filmova:

Stvarnost ili ne?, animirani, 1’52”, ŠAF Čakovec;

Da bismo srcem gledati znali, TV-reportaža, 5’40”, OŠ Strahoninec;

Slagalica dobrote, slobodni stil, 3’07”, OŠ Bršadin, Vukovar;

Prva ljubav, radionički, 8’47, Blank_filmski inkubator, Zagreb;

Oči šute, slobodni stil, 2’09”, OŠ Bartola Kašića, Zagreb;

Portret gospona Horvata, dokumentarni, 10′, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica;

Loreta i Nora, TV-reportaža, 8’32”, Z(k)adar, Zadar;

Moji učenici, moj život, dokumentarni, 10′, OŠ Rudeš, Zagreb;

Ti ćeš meni reć’!, slobodni stil, 2’30”, Filmska družina ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb.

Ukupno trajanje 52 minute i 30 sekundi.

Osmi Dječji filmski kamp bit će održan od 18. do 21. svibnja 2018. godine u prostorima Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na Dječjem filmskom kampu bit će održane radionice za dokumentarni i animirani film, a vode ih stručni voditelji, koji su i voditelji školskih filmskih skupina u svojim osnovnim školama ili udrugama te pedagozi, najčešće profesori hrvatskog jezika i medijske kulture ili istaknuti eksperti. Filmovi nastali pod njihovim vodstvom višestruki su osvajači brojnih nagrada na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Dubrovnik Film Festivalu, DOKUartu u Bjelovaru, VAFI-ju u Varaždinu i ostalim domaćim i međunarodnim festivalima dječjeg filma.

Sudjelovat će učenici iz Čakovca, Strahoninca, Velike Gorice i Zagreba te zainteresirani studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnosno liječnici i drugi zdravstveni radnici. Na radionicama animiranog i dokumentarnog filma bit će snimljeni i montirani po jedan animirani i dokumentarni film koji će biti prikazani u ponedjeljak, 21. svibnja na premijernoj projekciji u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je od 4. ožujka 2009. godine pokrovitelj projekta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, a od 12. ožujka 2018. godine je obnovila pokroviteljstvo nad projektom Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, koji se naslanja na tradiciju filmske proizvodnje u Školi narodnog zdravlja koja je započela 1927. godine, a računa se da je do 1940. proizvedeno stotinjak filmova koje je vidjelo gotovo 25.000.000 gledatelja.

Duško Popović

autor i voditelj projekta