Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
10.11.2020.

[DRUŠTVENE MREŽE] Smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija medicine

Studenti medicine i liječnici imaju pravo na privatni osobni život, ali razvoj društvenih mreža doveo je u pitanje koncepte “javno” i “privatno”, te se promijenio način na koji su internetski aspekti privatnog života dostupni drugima. Trenutak nepažnje može imati nenamjerne i nepovratne posljedice u budućnosti – neprimjerene mrežne aktivnosti mogu biti štetne za odnose s kolegama, nastavnicima, pacijentima te potencijalnim poslodavcima. Zdravstveni djelatnici ne trebaju izbjegavati korištenje društvenih mreža budući da njihova upotreba može biti osobno i profesionalno korisna, ali tradicionalna očekivanja u vezi ponašanja medicinske struke i dalje se primjenjuju u ovom novom netradicionalnom kontekstu; studenti medicine uvijek imaju obvezu prema kolegama, nastavnicima, pacijentima i zajednici održavati profesionalne standarde.

Smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija medicine i dentalne medicine izrađene su u sklopu uspostavnog projekta Hrvatska zaklade za znanost “Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika” (SMePROF projekt). Ovim putem pozivamo sve studente da se navedenih smjernica pridržavaju:

Smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija medicine i dentalne medicine

Voditeljica projekta je doc. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, dr. med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz koju su još suradnici na projektu Danko Relić, dr. med., Lovela Machala Poplašen, mag. bibl., viši knjižničar te Marko Marelić, mag. soc. Suradnici na projektu sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su doc. dr. sc. Joško Viskić, dr. stom., Dražen Jokić, dr. dent. med. te Kristijan Sedak, mag. comm. sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta.