Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
06.04.2023.

75. obljetnica osnutka Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog dana zdravlja

Povodom 75. obljetnice osnutka Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog dana zdravlja, 6. travnja 2023. godine je održan stručni skup „Stvaranje Svjetske zdravstvene organizacije – javnozdravstvena diplomacija Andrije Štampara“, u organizaciji Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Andrija Štampar – utemeljitelj Škole narodnog zdravlja, profesor zagrebačkog Medicinskog fakulteta i njegov dekan u dva mandata, rektor Sveučilišta u Zagrebu – dao je neizmjeran doprinos hrvatskoj medicini i trajno upisao naš narod na svjetsku javnozdravstvenu kartu. Slijedeći njegovu viziju definicija „Zdravlje za sve“ postala je prepoznatljiv moto Svjetske zdravstvene organizacije, kojoj je predsjedao na prvoj Skupštini održanoj 7. travnja 1948. godine, na dan koji je od tada poznat još i kao Svjetski dan zdravlja.

U svojem uvodnom obraćanju dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Slavko Orešković, izjavio je da je Svjetska zdravstvena organizacija ustanova koja je svojim aktivnostima spasila milijune života i koja je dovela zdravstvenu skrb u područja gdje ranije nije bila dostupna. Osvrnuvši se na lik i djelo Andrije Štampara, podsjetio je da Škola narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta ne nosi samo njegovo ime, već je i slijednik njegove vizije te se razvija po njegovim postulatima.

Prof. dr. sc. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Govoreći o Štamparovu nasljeđu izaslanica ministra zdravstva, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, prim. dr. sc. Marija Bubaš, izrekom „Djela kroz vrijeme utiru put“ naglasila je da je zdravlje prvo te da ispred svega treba stajati pacijent. Također, zahvalila je Uredu Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj na kvalitetnoj suradnji s Ministarstvom zdravstva.

Prim. dr. sc. Marija Bubaš, državna tajnica Ministarstva zdravstva RH

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dr. sc. Gordan Grlić Radman, istaknuo  jepovodom ove značajne obljetnice da je to prigoda osvrnuti se na uspjehe javnog zdravstva općenito, ali i gledati unaprijed s obzirom na pandemiju, kao i aktualne i buduće izazove, ustvrdivši kako Svjetska zdravstvena organizacija ima ključnu ulogu u sferi izgradnje globalne zdravstvene infrastrukture te da u tome aktivno sudjeluje Republika Hrvatska.

Dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

„Prije 75 godina, 1948. godine, zemlje svijeta udružile su se i osnovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju kako bi promicale zdravlje, očuvale svijet sigurnim i služile ranjivima, tako da svatko, svugdje može postići najvišu moguću razinu zdravlja. Ova sedamdeset i peta obljetnica postojanja Svjetske zdravstvene organizacije prilika je da se osvrnemo na uspjehe javnog zdravstva koji su poboljšali kvalitetu života te nam mogu služiti kao poticaj za buduće djelovanje i rješavanje svih novih zdravstvenih izazova.

Globalno zdravlje sastavni je dio vanjskopolitičkih agendi mnogih zemalja, posebice u odnosu na ekonomski i socijalni razvoj, sigurnost, humanitarna pitanja, socijalnu pravdu i ljudska prava te globalno upravljanje krizama. Svjetska zdravstvena organizacija ključni je subjekt zdravstvene diplomacije na globalnoj razini. U odgovoru na globalnu pandemiju COVID-19 SZO je imala ključnu ulogu koordinirajući praćenje širenja bolesti, razvijajući smjernice za prevenciju i liječenje te olakšavajući pravednu distribuciju cjepiva i drugih osnovnih potrepština.“

Panelisti skupa bili su: akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske za društvena pitanja; prof. dr. sc. Mate Granić, posebni savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske za vanjsku politiku; prim. dr. sc. Iva Pejnović Franelić, specijalistica školske medicine i voditeljica hrvatskog Ureda Svjetske zdravstvene organizacije; prof. dr. sc. Stjepan Orešković, voditelj značajnih obrazovnih, istraživačkih i konzultantskih projekata te međunarodnih konferencija i pročelnik Katedre za medicinsku sociologiju i ekonomiku zdravstva Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić-Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao uvodničarka i moderatorica.

Zajednička nit tijekom panel rasprave ispreplela se preko još živućih i suvremenih načela Andrije Štampara poput etičnosti, poštivanja principa, rad za opće dobro isključujući vlastiti interes, znanje, lojalnost prema prijateljima, slobodu i jednakost.

Zaključke donosimo u obliku citata:

prim. dr. sc. Iva Pejnović Franelić – „Međunarodna solidarnost je učinkovit odgovor na sadašnje izazove te je potrebno jačanje Svjetske zdravstvene organizacije kako bi imala veću ulogu u diplomaciji, a Štampar je bio pionir međunarodne zdravstvene diplomacije.“

prof. dr. sc. Mate Granić – „Nasljeđe Andrije Štampara pomoglo je pristupanju Republike Hrvatske u Ujedinjene narode međunarodne asocijacije, on je veliko ime u svjetskoj medicini i javom zdravstvu te je bio sjajna referenca na putu našeg priznavanja.“

prof. dr. sc. Stjepan Orešković – „Valja se zapitati što mi danas moramo napraviti slijedeći Štamparove principe. Ključ su snažne institucije, Štampar je branio Svjetsku zdravstvenu organizaciju te je njegova poruka za nas danas da su potrebne jake autonomne institucije koje služe narodu.“

akademik Zvonko Kusić – „Andrija Štampar je veći čovjek nego se o njemu govori, njegovi postulati i institucije su preživjeli su 100 godina. Imao je znanstveni i administrativni autoritet te karizmu.“

Skup je završen riječima koja najbolje opisuju lik i djelo Andrije Štampara, kao i institucije koje je utemeljio: Ne možeš biti veliki čovjek ako se ne zalažeš za malog čovjeka.

Videozapis skupa dostupan je na Youtube kanalu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na poveznici.

#zdravljezasve

Prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak
ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu