Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
01.12.2017.

[100. OBLJETNICA MEFa] Otvorenje izložbe “Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja HMMF HAZU “

Kao zorno svjedočanstvo povijesti medicinske edukacije prije osnutka prvoga hrvatskog medicinskog fakulteta, u povodu 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priređena je izložba Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU i izdan je bogato ilustrirani popratni katalog s uvodnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prikupljanjem i čuvanjem hrvatske medicinske baštine bavio se niz godina Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU, jedinstvena ustanova koja se profesionalno bavi istraživanjem povijesti biomedicinskih znanosti. U srpnju 2014. osnovan je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU koji je preuzeo materijalnu medicinsku baštinu sačuvanu u Akademijinom Odsjeku za povijest medicinskih znanosti te je nastavio s njezinom obradom i prezentacijom. Prva u nizu zbirki koja je obrađena upravo je Zbirka diploma i povelja čiji je dio prikazan na ovoj izložbi. Zbirka je upisana u Registar pokretnih kulturnih dobara rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 14. listopada 2016. godine. U istoj godini, zahvaljujući potpori Zaklade HAZU, pokrenut je projekt digitalizacije zbirke koji je ostvaren u suradnji s Goranom Vržinom, elektroničarom iz Zagreba (ACOS servis medicinske opreme, skeniranje arhivske građe i specijalno foto snimanje).

Digitalne fotografije diploma i povelja snimljene su pomoću posebno konstruirane opreme koja uz minimalno osvjetljenje omogućuje iznimno visoku kvalitetu i dubinsku oštrinu slike. Na taj način omogućena je dostupnost sadržaja i vizualnih vrijednosti dokumenata istraživačima i široj javnosti, uz istodobnu zaštitu i čuvanje osjetljive građe.

Na izložbi u povodu 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu predstavljaju se 23 digitalizirane diplome i povelje iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije koje svjedoče o uspješno završenom studiju hrvatskih liječnika, o mjestima i gradovima iz kojih su dolazili, skali sveučilišnih središta na kojima su promovirani, o imenima tamošnjih dekana, rektora i promotora te datumu i godini promocije. Najviše ih potječe iz bečkih medicinskih učilišta (10 diploma), a ostale su s medicinskog fakulteta u Grazu, s ugarskog sveučilišta, s praškog medicinskog fakulteta te s medicinskog fakulteta u Bernu.

Iako ova građa prvenstveno ima ulogu nositelja informacija o školovanju i postignućima hrvatskih liječnika, zanimljiva je i kao svjedočanstvo o duhu određenog vremena i mjesta koji se izražava kroz materijale i tehnike izrade, ukrašavanja, ovjere i pohranjivanja dokumenata. Riječ je o rukopisnoj i tiskanoj građi na pergameni, papiru ili kartonu s vlastoručnim potpisima te otisnutim, apliciranim ili privezanim pečatima, koja čini nezaobilazan dio medicinske materijalne baštine. Neke diplome i povelje sačuvane su u vrijednom stilskom okviru ili u pripadajućoj spremnici, dok se pojedine odlikuju umjetničkim oblikovanjem i dizajnom u stilu bidermajera i historicizma.

Nositelji projekta: Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU; akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja; prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., zamjenica voditelja Muzeja; Silvija Brkić Midžić, prof., upraviteljica Muzeja

Suorganizator izložbe: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan

Nakladnik kataloga: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Uredništvo kataloga: akademik Marko Pećina, prof. dr. sc. Marijan Klarica, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, Silvija Brkić Midžić, prof.

Autorice izložbe i kataloga: Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić

Prijevod s latinskog: Petar Ušković Croata

Prijevod uvodnog teksta kataloga na engleski: Sanja Pehnec

Digitalizacija izvornika: Goran Vržina

Grafičko oblikovanje kataloga, plakata i izložbenih materijala: Studio Rašić, Ante Rašić, Ankica Penava-Pejčinović

Likovni postav izložbe: Ante Rašić