Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
11.07.2019.

[MEF.HR] Izašao novi broj – preuzmite ga!

Pred Vama je srpanjsko izdanje časopisa koji izlazi već devetnaestu godinu i izvještava o svim bitnim događajima iz znanstvenog, nastavnog, stručnog i društvenog života Medicinskog fakulteta.

Glavna tema novog broja mef.hr je medicinska etika. Medicinska etika bavi se etičkom refleksijom s obzirom na područje liječničkog djelovanja unutar medicinske znanosti i prakse. Ovom se disciplinom teži postići ravnoteža između emocionalnog i kognitivnog načina prosuđivanja medicinskih postupaka, te upozoriti na važnost etičkog promišljanja o vlastitom integritetu koje zahtijeva uključenost i brigu za druge. Medicinska etika područje je staro kao i zapadna medicinska tradicija i počinje već u antičkoj Grčkoj i danas aktualnim liječničkim kodeksom – Hipokratovom prisegom. No, od antičke do suvremene zapadne medicine dogodio se niz obrata i problema koji su 70-ih i 80-ih godina 20. stolj eća bitno promijenili percepciju tradicionalnih vrijednosti vezanih za odnos liječnik-pacijent iznjedrivši novu disciplinu – biomedicinsku etiku ili bioetiku. U tematskom dijelu ovog broja pokušali smo Vam omogućiti cjeloviti pregled područja medicinske etike, od povijesnog osvrta i Hipokratove prisege, preko nastavnih sadržaja Fakulteta u području medicinske etike do studentskih promišljanja i etičkih dilema s kojima se susreću već tijekom studija.

Redoviti sadržaji mef.hr uobičajeno donose brojne zanimljive priloge iz znanstvene djelatnosti Fakulteta, vijesti o katedarskim događanjima, skupovima, aktivnostima i projektima Središnje medicinske knjižnice, i raznovrsnim angažmanima naših studenata. Meni osobno, kao psihijatru i velikom štovatelju Carla Gustava Junga, sinkronicitet odnosno „smislena slučajnost“ koju imamo u temama ovog broja mef.hr i studentskog časopisa Medicinar, daje dodatni poticaj za budući rad u ulozi glavnog urednika.

Drage kolegice i kolege, drage studentice i studenti, nadam se da će vam ljetni broj mef.hr biti korisno i zanimljivo štivo tijekom ljeta, i pozdravljam vas do sljedećeg čitanja, do početka sljedeće akademske godine!

Doc. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, urednica

Mef.hr – Srpanj 2019