Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
31.10.2017.

Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnog zdravstva

Jedanaest plus sedam

U suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog filmskog saveza u prostorima ŠNZ, koja se pokazala uzornim domaćinom, je od 3. do 5. studenoga 2017. godine održan jedanaesti susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i sedmi Dječji filmski kamp.

Sudjelovali su učenici osnovnih škola te klubova i udruga iz Ivanovca, Slavonskog Broda, Varaždina, Zagreba i Zaprešića koji su u nedjelju, 5. studenoga na jedanaestom Susretu i prigodnoj projekciji pokazali svoje filmove, animirani Ljubav, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin, dokumentarni Baka Manda,  Videodružina OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod, dokumentarni Nino i Nino, Filmska družina OŠ Ivanovec, TV-reportažu (Ne)zdravo, Filmska skupina Gajevci, OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić, dokumentarni Fran Luka, Filmska družina ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb te Sveti mobitel u slobodnom stilu i dokumentarni Na izvoru života, OŠ Rudeš, Zagreb.

Istovremeno su prikazani i radovi koje su snimili sudionici sedmog Dječjeg filmskog kampa koji je održan protekla dva-tri dana, a među njima su bili animirani film 112, zovi doktora! dug, s obzirom na činjenicu da je nastao u tako kratkom vremenu,  zapanjujuće četiri i pol minute, snimljen u radionici za animirani film koju su vodili Hrvoje Selec i Ana Sever, dvije TV-reportaže o proslavi Dana ŠNZ odnosno devedesete obljetnice osnivanja Škole i o dječjem viđenju temeljnih poruka dr. Štampara, nastale u sklopu radionice za TV-reportažu koju su vodili Nataša Kralj i Radovan Petković te dokumentarni film naslovljen Devedeset godina Štampara kojeg su snimili polaznici radionice za dokumentarni film pod vodstvom Karla Batistića i Antonija Britvara. Radnu su atmosferu pojačali i teorijskom nastavom i dogovorima o novim projektima koji ih tek čekaju.

Prvi je susret Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja koju je organizirala Hrvatska mreža zdravih gradova, u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, a idućih se godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču, Grožnjanu ili Vukovaru, povremeno i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom, Vukovar te Osnovna škola Rudeš iz Zagreba.

Na susretima Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Tako je bilo i ovoga puta, kada su okupljeni javnozdravstveni eksperti izrazili punu  potporu i spremnost na aktivno sudjelovanje u nastavku projekta koji je ušao u drugo desetljeće postojanja, a ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar prof. dr. Mirjana Kujundžić Tiljak ponudila suorganizaciju i domaćinstvo i na idućem,   dvanaestom susretu Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva i osmog Dječjeg filmskog kampa 2018. godine.

Duško Popović

popovicdusko@yahoo.com