Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
21.12.2017.

[100. OBLJETNICA MEFa] Svečana proslava jubilarne 100. obljetnice postojanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb

Zagreb, 18. prosinca 2017. – Svečanom proslavom u Koncertnoj dvorani Vatroslava LisinskogMedicinski fakultet u Zagrebu proslavio je svoju jubilarnu 100. obljetnicu postojanja. Svečana proslava održala se jučer pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i supokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Svečanosti su prisustvovali i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Diljak, predsjednik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras te brojni sadašnji i bivši profesori i studenti Medicinskog fakulteta.

U svom obraćanju dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica je rekao:

„Na svom stogodišnjem putu razvoja Medicinski fakultet razvio se u središnje medicinsko učilište u zemlji koje okuplja najveći dio stručne i znanstvene medicine. Od samih početaka stvaramo poticajno intelektualno okružje, promoviramo znanstvene i humanitarne aspekte medicinske prakse te provodimo znanstvena istraživanja koja rezultiraju napretkom znanosti i njenom primjenom u nastavnom procesu i unaprjeđenju zdravstvene skrbi. Iznimno smo ponosni na naše sadašnje i bivše studente, sve liječnike, znanstvenike i profesore koji su svojim trudom i radom omogućili da naš Fakultet postaje centrom izvrsnosti i stručnosti u Hrvatskoj.“

Prigodna poštanska marka “100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu”

U povodu proslave 100. obljetnice Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku „100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“ s motivom reljefa Roberta Frangeša Mihanovića „Medicina“ u nakladi od 100.000 primjeraka. Autorica marke dizajnerica Alenka Lalić, a autor fotografije Marko Ercegović, a marka je službeno predstavljena 15. prosinca u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

DOBITNICI NAGRADA NA SVEČANOJ PROSLAVI

Ovom svečanom prigodom Medicinski fakultet je dodijelio brojne nagrade udrugama, ustanovama i studentima koji su svojim predanim radom znatno pridonijeli razvoju struke. Tako su nagradu Zaklade Drago Perović i Jelena Krmpotić Nemanić za najbolje studente dobili Ivan Banovac i Nikola Štokovićnajboljim studentskim udrugama za društveno korisni doprinos Medicinskom fakultetuproglašene su CROatian Student Summit (CROSS), međunarodni znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja te pjevački zbor studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu Lege artisDr. sc. Dora Polšek, dr. sc. Kristina Blaslov i dr. sc. Jelena Barbarić dobitnice su nagrade za najbolje doktorate obranjene u akademskoj godini 2016./17., dok su prof. dr. sc. Hedvig Hricak te prof. dr. sc. Stevo Julius dobitnici nagrade za promicanje međunarodne suradnje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ivan Banovac i Nikola Štoković

Prof. dr. sc. Hedvig Hricak

Prof. dr. sc. Stevo Julius

Dr. sc. Dora Polšek i dr. sc. Kristina Blaslov

Fakultetsko vijeće je u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u čuvanju zdravlja i spašavanju ljudskih života u 2017. godini dodijelilo posebnu nagradu Medicina kao posebno priznanje za pružanje nesebične pomoći svima, kojima je liječnička pomoć bila potrebna. Nagradu Medicina su tako dobili Zavodu za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Transplantacijski centri (Klinička bolnica Dubrava, Klinička bolnica Merkur, Kliničko bolnički centar Osijek, Kliničko bolnički centar Rijeka, Kliničko bolnički centar Zagreb), te Hrvatska udruga Transplant.

MEDICINSKI FAKULTET VODEĆA JE ZNANSTVENA I SVEUČILIŠNA USTANOVA U HRVATSKOJ

Medicinski fakultet ustanovljen je 1917. godine odlukom Hrvatskog sabora te je do danas postao jedna od vodećih znanstvenih i sveučilišnih ustanova u Hrvatskoj educirajući tako u ovih 100 godina više od 25 tisuća liječnika. Medicinski fakultet je ujedno i jedina ustanova u Hrvatskoj na kojoj djeluju dva centra izvrsnosti: Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu te Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost. 2010. godine Fakultetu je dodijeljen Certifikat za kvalitetu Agencije za znanost i obrazovanje, a 2015. Fakultet je postao prvi u Europi koji je dobio prestižan Certifikat za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku – CeQuint iz područja Biomedicine za Studij medicine na engleskom jeziku. Sva ova priznanja dokaz su predanosti Fakulteta svojoj viziji da postane nacionalni, međunarodno priznati fakultet za izvrsnost u obrazovanju, znanstveno istraživačkom radu i transferu znanja i primjeni na području biomedicine i zdravstva.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je dekanu prof. dr. sc. Marijanu Klarici – Hrvatsku državnu nagradu koja je dodijeljena Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos u nastavnoj, znanstveno-istraživačkoj i društveno-humanitarnoj djelatnosti medicine, kontinuiranog razvoja i unapređenja zdravstva, kao najstarijem, najuglednijem i najvećem liječničkom visokom učilištu u Republici Hrvatskoj, a u prigodi 100. obljetnice osnutka i djelovanja.

Ostale fotografije sa svečane proslave možete pogledati ovdje.