[PRVI PUTA U RH] Obilježen međunarodni Dan svjesnosti o opeklinama u dječjoj dobi

Objavljeno: 14.12.2018.

Kao dio zajedničkog europskog i svjetskog projekta koji je prije dvadeset godina prva započela udruga Paulinchen u Njemačkoj, u Zagrebu je u petak, 7. prosinca 2018., po prvi puta u Hrvatskoj obilježen međunarodni Dan svjesnosti o opeklinama u dječjoj dobi. Voditelji projekta bili su prim. Zoran Barčot, dr. med. iz Klinike za dječje bolesti Zagreb i prof. dr. sc. Aida Mujkić, dr. med. s našeg Fakulteta – Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Djeca su po svojoj prirodi znatiželjna, a nedostatak iskustva može ih dovesti u razne opasnosti pa tako i do opeklina. Stoga je vrlo važno informirati širu javnost o opeklinama u djece koja su zbog svojih anatomskih i fizioloških karakteristika podložnija riziku nastanka težih opeklina. Cilj ove javnozdravstvene akcije nije bilo samo podizanje svijesti o važnosti ulaganja napora u sprečavanju ili umanjivanju nastanka opeklina u djece, već i pružanje podrške djeci sa zadobivenim opeklinama te njihovim roditeljima, odnosno skrbnicima, ali i informiranje o najnovijim mogućnostima liječenja.

Obilježavanje Dana svjesnosti o opeklinama u dječjoj dobi aktivno su podržali Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Hrvatske željeznice, Hrvatsko pedijatrijsko društvo HLZ-a te Hrvatsko društvo za dječju kirurgiju HLZ-a, a okupili su se i mnogi zainteresirani građani.

U samoj organizaciji i obilježavanju jako su aktivni bili naši studenti Sekcije za pedijatriju i Sekcije za javno zdravstvo.