100. obljetnica MEFa: Tutankhamun and Other Mummies: A medical perspective

Objavljeno: 19.5.2017.

Poziv na predavanje

Prof. Dr. Dr. med. Frank Rühli, Institute ofEvolutionary Medicine (IEM), Zurich

TUTANKHAMUN AND OTHER MUMMIES: A medical perspective

u petak 28. 4. 2017. godine u 13 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Dr. Frank Rühli, ravnatelj Instituta za evolucijsku medicinu u Zürichu i suvoditelj Švicarskog projekta mumija održati će 28. 4. 2017. godine u 13 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu predavanje u sklopu izložbenog projekta Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetupod nazivom TUTANKHAMUN AND OTHER MUMMIES: A medicalperspective.

Prof. dr. Frank Rühli jedan je od najvećih autoriteta u svjetskoj paleopatologiji, prvi je snimio mumije magnetom te napravio CTom vođenu biopsiju paleopatoloških uzoraka.

Rühlijev tim je ustvrdio da kosti koje se nalaze u katedrali u Aachenu pripadaju Karlu Velikom poznatom „ocu Europe“, a analizirao je i poznatog Otzija – ledenog čovjeka iz Bolzana.

Rühli je sudjelovao u istraživanju Tutankamona za kojega se smatralo da je ubijen u dobi od 19 godina. No, Rühli je došao do spoznaje da je Tutankamon bolovao od malarije, dok CT skenovi sugeriraju da je vjerojatno imao i rijetki koštani poremećaj. Dugogodišnja proučavanja Tutankamonovih ostataka dala su zanimljive rezultate, ali  je mnogo toga još ostalo nepoznanica.

U Egipatskom odjelu Arheološkog muzeja u Zagrebu čuvaju se mumije na kojima su također vršene analize suvremenim medicinskim pristupom te koje su dale izuzetne rezultate, a istraživanja se nastavljaju i dalje.

Stoga Vas pozivamo na predavanje vodećeg stručnjaka prof. dr. Frank Rühlija koje će nam razjasniti još neke nepoznanice koje skrivaju mumije, između ostaloga i čuvena  Tutankamonova mumija.

http://www.iem.uzh.ch/en/people/dir/frankruehli.html