KLINIKA ZA INFEKTIVNE BOLESTI

˝DR FRAN MIHALJEVIĆ˝

 

PREPORUKA PREHRANE KOD AKUTNIH PROLJEVA

ODRASLIH

 

1. stupanj (prvi dan)

-Piti što više tekućine: negaziranu vodu, šipkov čaj + 2 žl. šećera/1 L (za nedijabetičare), ˝ledeni˝ čaj, otopine pripravaka soli za rehidraciju (˝NELIT˝)

-prežgana juha bez masnoća, riža kuhana u slanoj vodi, juha od mrkve

-suhi keksi, slani štapići, dvopek

-ribana jabuka, pečena jabuka, banana

-svježi kravlji sir (manje masni), jogurt, tvrdo kuhano jaje

2. stupanj (drugi i treći dan)

-obrana juha s rezancima ili žličnjacima od krupice

-kuhana piletina, teletina i bijela riba

-odstajali kruh, kuhana tjestenina (rezanci, mlinci, krpice)

-salata od kuhane mrkve i cikle

-kompot od jabuka (lagano zaslađen), biskvit, nabujak od riže, palačinke (sa sirom)

3. stupanj, kronični kolitis (četvrti i peti dan)

-pirjana piletina i teletina

-pileći i teleći rižoto

-svježi kravlji sir s malo kiselog vrhnja (manje masnog)

-topljeni sir

-slani krumpir, pecivo

-kuhano povrće npr. cvjetača, blitva, špinat...

 

Izostaviti:

-mlijeko i hranu koja sadrži mnogo neprobavljenih ostataka (celuloza, biljna vlakna, žilavo i masno meso i sl.)

 

ZABRANJENO: je pripremanje jela sa zaprškom, kao i prženje, prelijevanje jela s masnoćom koja je grijana, kuhana ili pržena, kolači s masnim kremama i alkohol.